Wist je dat??

Hallo allemaal!

We zijn in de laatste weken van ons eerste jaar, en ik realiseer me dat ik niet heel veel heb verteld over Australië zelf. Dus ik heb samen met Thomas deze lijst samengesteld met leuke feitjes en weetjes over Australië, dingen die jullie misschien al wisten, maar vast ook nieuwe dingen die jullie nog niet wisten over dit grote en mooie land.

Feitjes die we hebben opgezocht maar ook een hoop dingen die we hebben ondervonden tijdens ons verblijf in Western Australia.

 • Engels – Australisch: In Australië spreken we geen Engels maar Australisch! Hoe langer we hier zijn, hoe meer we merken dat het Australisch Engels echt compleet anders is dan het “normale” Engels. Iedereen is ontzettend aardig en dat merk je in de taal. Als je mee wil doen met de Australiërs, moet je een aantal letters per woord inslikken haha. In plaats van Good day, zegt men G’day mate! Iedereen noemt elkaar “mate”, of je elkaar kent of niet. Ik kan een aardig woordje Engels, maar ik heb regelmatig moeite met het accent.
 • De hoofdstad van Australië? De meeste mensen denken dat Sydney of Melbourne de hoofdstad is van Australië. Maar de realiteit is heel anders. Sydney en Melbourne wilden allebei de hoofdstad zijn en kwamen er niet uit wie zou winnen, dus er is besloten om tussen deze twee steden een stad te kiezen die als hoofdstad zou fungeren: Canberra. In Canberra schijnt er trouwens heel weinig te doen te zijn, niks noemenswaardig in ieder geval!
 • Australië bestaat kortweg uit 7 Staten, Victoria, New South Wales, Queensland, Northern Territory, South Australia, Tasmanië en Western Australia. Dan heb je ook nog het Hoofdstedelijk Territorium, een mini staat waar Canberra in ligt. Wij zijn tot nu toe alleen nog in Western Australia geweest, de grootste staat die ongeveer een derde van het land beslaat.
 • Wisten jullie dat 90% van het Australische grondgebied leeg is? Een grote woestijnachtige massa, die we “bush” of de “outback” noemen. Perth is trouwens één van de meest geïsoleerde steden ter wereld, en ligt op 4.000 kilometer van Sydney. Ander leuk feitje: 80% van alle inwoners, leven op minder dan 50km afstand van de zee. Om maar aan te geven dat bijna niemand in het binnenland woont. De bevolkingsdichtheid is hier 2 personen per vierkante kilometer, in Nederland is het 450 per vierkante kilometer, wat een verschil!
 • Klimaat: in Australië zijn de seizoenen omgekeerd. Het is zomer van december tot ongeveer februari en de winter is juist in juli en augustus. Dat is, in het zuiden van Australië. In het noorden van Australië bestaat er een tropisch klimaat waardoor het eigenlijk altijd warm is. Hier spreken we van droog seizoen en regenseizoen. Tijdens het droog seizoen in december en januari kunnen de temperaturen in het noorden oplopen tot tegen de 50 graden Celsius! We kunnen het beamen, toen we in december aankwamen hebben we een korte roadtrip naar het noorden gemaakt en zijn we in Shark Bay snel omgekeerd, want het was 47 graden!!!
 • De aboriginals: de oorspronkelijke bewoners van Australië is vandaag de dag een enorme minoriteit met slechts 3% van de totale bevolking. We weten allebei weinig van de Aboriginals, maar we merken dat het een gevoelig onderwerp is voor de Australiërs. Aboriginals worden vandaag de dag vaak geassocieerd met criminaliteit en drugsgebruik, een triest gegeven voor de échte bewoners van Australië.
 • Kangoeroes: Iedereen weet dat de kangoeroe het absolute symbool is van Australië. Helaas worden ze hier vaak gezien als een overlast. Er zijn namelijk twee keer zoveel kangoeroes als mensen, ongeveer 50 miljoen. Wij hebben ze altijd prachtig gevonden en vinden het geweldig om te te observeren. Helaas zijn kangoeroes vaak slachtoffer van botsingen met auto’s. Vooral tegen zonsondergang, wanneer ze actief zijn, worden ze regelmatig aangereden. We zijn gestopt met tellen want vooral in de afgelegen gebieden zie je ze overal, vaak met roofvogels ernaast die genieten van een makkelijke maaltijd. Daarom: nooit in het donker rijden, erg gevaarlijk! We hebben zelf gelukkig geen ongelukken gehad. 
 • Wild leven: Andere dieren die we vaak tegenkomen in Australië zijn emoes, na de struisvogel de grootste vogels ter wereld. Prachtige dieren, in Exmouth kom je ze zelfs in de stad zelf tegen, zijn maken deel uit van de bevolking daar haha. Verschillende nachtdieren zoals opossums hebben we regelmatig gezien. Verschillende soorten spinnen en slangen: we vinden dat er een beetje wordt overdreven als het gaat om deze beestjes in de natuur, wij zijn er weinig tegengekomen ondanks dat we echt ver in de Bush zijn geweest. 
 • Haaien. Och haaien, we kunnen er uren over praten. Dit is voor ons weer een onderwerp wat enorm uit proportie wordt getrokken. Er zijn allerlei verschillende natuurlijke en kunstmatige barrières op de Australische stranden om ons te “beschermen” tegen de haaien. Nogmaals, het is volgens ons overdreven, we hebben een hoop haaien gezien en hebben nooit het gevoel gehad dat we in gevaar waren. Waarom? Want haaien zijn niet geïnteresseerd in ons vlees. Ze zijn alleen soms nieuwsgierig en kunnen daarom dichtbij komen. Om even een idee te krijgen, er zijn minder dan 2 dodelijke haai aanvallen per jaar in Australië.
 • Wat eten we in Australië? Één van de dingen waar we achter zijn gekomen hier, is dat er geen echte eetcultuur is zoals we dat bijvoorbeeld in Frankrijk gewend zijn. De Australiërs houden vooral van barbecuen, en dan het liefst worstjes op de barbecue. Op zondag doe je de sausage sizzle, wat neer komt op een broodje met een worstje van de barbecue, met gebakken uien en mosterd of ketchup. Leuk feitje: bij de bouwmarkten staan bijna altijd kraampjes waar je dit beroemde broodje kan kopen voor ongeveer 1€50, de opbrengst gaat meestal naar een associatie of een goed doel. Vanwege de immigratie vanuit allerlei verschillende Aziatische landen, zijn er enorm veel verschillende restaurants waar je onder andere Indisch, Indonesisch, Thais, Japans, Chinees, Vietnamees of Maleisisch kan eten, er is voor iedereen wat wils. 
 • Koffie? Ja, koffie in Australië is errug lekker! Op de één of andere manier zijn ze hier erg goed in lekkere koffie. Wat dan wel weer apart is dat de Australiërs graag een hartig taartje bij de koffie eten, de zogenaamde “meat pies” of “sausage rolls” (een soort saucijzenbroodjes). We zijn niet echt fan, maar deze taartjes zijn vaak homemade terwijl de gebakjes uit de vriezer komen. Helaas, voor lekkere gebakjes kom je niet naar Australië.
 • Economie: Er wordt hier voornamelijk gekeken naar de korte termijn. Ons salaris wordt wekelijks of maximaal tweewekelijks uitbetaald. Ook de huur van je huis moet wekelijks betaald worden. Wat betreft het salaris is het eigenlijk heel prettig om wekelijks betaald te worden, we hebben zo beter zicht op wat er in en uit gaat.
 • Nummerborden: Iets belachelijks (vinden wij zelf), is dat je hier voor ongeveer 500 dollar, dwz iets meer dan 300 euro, je eigen nummerbord kan ontwerpen. Ik zou bijvoorbeeld ELLEN91 als nummerbord kunnen hebben. Zoals ik al zei, we vinden dit echt totaal overbodig maar we zien ontzettend veel auto’s met een gepersonaliseerd nummerbord.
 • Benzine en diesel: De prijzen voor benzine zijn in Australië een stuk goedkoper dan in Europa. We betalen ongeveer 80 cent per liter. Bovendien, kunnen de prijzen hier in Perth enorm verschillend. De goedkoopste dag is de maandag, dan zie je iedereen in de rij staan bij de benzinestations. Daarentegen kunnen de prijzen op andere dagen oplopen tot meer dan een euro. Dit is trouwens alleen in Perth. Hoe meer we naar het noorden rijden, hoe duurder de benzine is, bijna het dubbele! In het noorden worden de benzinestations trouwens steeds schaarser, soms rijd je tot meer dan 200 kilometer naar het volgende station.
 • Afstand van je huis tot je werk. In Nederland of Frankrijk klagen we soms dat we zo ver van ons werk wonen, maar kun je je voorstellen dat je met het vliegtuig naar je werk moet? Hier is dat heel normaal. Het heet Fly In Fly Out (FIFO). De mensen die dit doen werken vaak 2 of 3 weken op locatie en vliegen daarna weer terug naar bijvoorbeeld Perth, waar ze een week (of langer) vrij zijn. Het gaat vaak om werk in de mijnen die in the middle of nowhere liggen. Je moet het maar willen. Pluspunt is wel dat dit werk erg goed wordt betaald.
 • Kamperen: Een activiteit die enorm veel mensen hier doen. In Western Australia vind je hinderden campgrounds of caravan parks. De campgrounds zijn vaak uitgerust met een simpel toiletblok en met een beetje geluk douches. Deze campgrounds zijn vaak goedkoop (5€ pppn) of zelfs gratis (leve Australië!). Je kan meestal niet van te voren boeken en moet dus op tijd aankomen wil je een goed plekje hebben. Op deze plekken heb je soms een campinghost, die organiseert de boel een beetje en incasseert het geld. Dat geld wordt dan opgehaald door een ranger. Sommige plekken hebben alleen maar een soort van collectepot waar je naar alle eerlijkheid het goede bedrag in moet droppen. En soms is er helemaal niks, maar komt de ranger ‘s ochtends vroeg geld verzamelen. Heeeel veel mensen vertrekken erg vroeg van de campgrounds, om maar geen geld hoeven te betalen, dit is heel normaal. De caravan parks zijn échte campings waar je een plekje krijgt toegewezen en waar je langs een receptie moet om je te laten registreren. Er zijn douches, collectieve keukens en wasmachines. Wij deden om de paar dagen een echte camping, maar meestal gingen we voor de gratis of goedkopere opties, die gek genoeg vaak de mooiste plekken zijn.
 • In de kleinere dorpen vind je meestal maar één winkel(tje). Deze winkel fungeert onder andere als supermarkt, benzinestation, postkantoor, restaurant, café, automonteur, etc. Er is in ieder geval geen concurrentie in deze dorpen hihi. Alles is natuurlijk wel twee keer zo duur dan in een normale winkel!
 • Vliegen: jullie hebben in een eerder blog al kunnen zien dat we op bepaalde plekken vlieg netjes over onze hoed of pet dragen. Dit is omdat er ontzettend veel vliegen zijn in de rurale gebieden. Één van de vele soorten vliegen is de bush vlieg. Deze vlieg leeft maar een paar weken lang en is op zoek naar proteïnen die ze nodig hebben om eitjes te leggen. Deze proteïnen zitten in ons zweet en in het vocht om onze ogen, neus en mond. Daarom worden we dus altijd lastiggevallen op die plekjes (een vlieg netje is echt niks overbodigs!). Helaas kunnen we er niet veel anders aan doen..
Het handige vliegnetje!
 • Huizen: Het is hier een heel ander gezicht dan in Nederland of Frankrijk. Bijna alle huizen hier zijn gelijkvloers. We zijn sinds we hier wonen nog in geen enkel huis geweest met meerdere verdiepingen, heel apart. We vinden allebei dat je heel goed kan merken dat Australië een hele “jonge” cultuur heeft. We missen een stukje historie, architectuur in de steden en dat maakt het voor ons minder aantrekkelijk en minder gezellig. Wat ze hier geweldig vinden, is de tuin. Alles moet tot in de pintjes verzorgd, het gras gemaaid, bloemen water geven, onkruid wieden, etc.. We merken het hier in Perth bijvoorbeeld bij onze buren aan de overkant van de straat, die zijn elke dag met de tuin bezig! 
Dit soort straatbeelden in Australië

Oké, er zullen me vast nog veel meer dingen te binnen schieten, maar omdat het anders zo’n grote lap tekst wordt, houd ik het hierbij, voor nu. Ik hoop dat je het leuk vond om onze observaties over Australië te lezen!

Lieve groetjes,
Thomas en Ellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.